Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Velkým tématem posledních dnech je v souvislosti s koronavirovou pandemií také otázka dostupnosti ochranných prostředků, roušek a respirátorů. Na ČVUT vytvořili respirátor, který se dá vytisknout na 3D tiskárně a má i certifikát EN 140:1999.
Choakinek (1618) | 12.4.202021:19
Musím zásadně nesouhlasit s tvrzením, že Covid­-19 dělá ­"velkou paseku­". Takové tvrzení je podle mě na úrovni zcela zbytečné, poplašné a zbytečně strach nahánějící zprávy.

"Statistika nuda je, má však skvělé údaje...­"

Ze statistik vyplývá, že o nějaké zásadní drama rozhodně nejde. Pouze zlomek států bylo zasaženo hůře, ale také nikterak dramaticky. V případě ostatních států je to v podstatě nuda ­- včetně např. ČR, kde lze v podstatě mluvit o ­"nemoci lyžařských zájezdů do Itálie­".
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 14.4.20207:53
A co jiného to dělá, než obrovskou paseku? Řeč byla o změnách ve společnosti, pasece na poli opatření, omezení vycházení, zavírání obchodů, nedostatcích ochranných prostředků, ekonomických dopadech, přeměně všeho, co jde, na online verze,... Chceš snad říci, že to není významné? Nejde o samotnou nemoc, ale o to, jak ta nemoc ovlivnila celkový chod společnosti. To přeci není žádná poplašná zpráva. Nevím ani, koho by to mělo a jak plašit.
Odpovědět0  0
Choakinek (1618) | 16.4.20205:00
Aha, z tohoto pohledu je to samozřejmě pravda.

Akorát se asi neshodneme v tom, když řeknu, že za to nemůže Koronavirus, ale vlády, potažmo i veřejnost, která řešení vlád nekriticky přijme.

Přeci jenom, ano, máme tu nějakou nákazu, ale opatření k tomu lze přichystat různým způsobem, že. Dobře je to vidět např. při srovnání Švédsko versus ČR.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 26.3.20208:56
Jak jsem pochopil z diskuse na covid­-19 kanalu, tak to ma stejnou zasadni vadu jako jine masky s vydechovym filtrem ­(respiratory s ventilem­) ­- totiz ze vydechovany vzduch jde ven pres ventil primo, tedy ten kdo to nosi muze nakazit ostatni. Cili tento respirator je vhodny pro ochranu jednoho cloveka, ale ne ostatnich. Sice se pak nemlzi filtry, ale... proste v nemocnici se to pak dost dobre nasadit neda v okamziku, kdy personal zacne byt take nemocny.

Opravte me kdo vte vice detailu, ale ja pri pohledu na dumacek na masce vidim prave nejaky takovy ventil uprostred ­- vetsinou jde o silikonovou gumu, ktera je zvedanatlakem vydechovaneho vzduchu.

Jestli jste videli onanii nasi vlady z letiste jak priletelo letadlo s nefunkcni pomoci z Ciny, tak jste si urcite vsimli ze premier mel prave takovou masku s ventilem. Proste pro ochranu ostatnich uplne k nicemu. Cimz vas take varuji pred lidmi s takovymto typem masky ­- jakmile uvidite ventil, pryc od dotycneho. Sice je ted nakazano mit prikrytou hubu, ale ... hmm... ten ventil ji vlastne odkryva, a NIKOHO TO NENAPADNE to resit.

Opravte me jestli mam spatnou predstavu o tom ventilu v teto 3D tisknutelne masce.
Odpovědět0  0
nobloch (26) | 24.3.202013:01
A taky se v nich budou zamlžovat brýle jako ve všech ostatních?
Odpovědět0  0
Jardadoma (1548) | 25.3.20200:29
Nemeli by. Pokud nahore dobre tesni, tak se vydechovany vzduch na skla nedostane.
Odpovědět0  0
armagedon (238) | 24.3.202012:10
Moc nerozumim, proc si univerzita schovava ten model, neni to verejna instituce? Argument ze to neni vhodne pro tisk na prevazujicich FDM neberu, porad to nebrani tomu vytisknout na FDM, nebo lepe SLA tiskarne muster model a pomoci par deci silikonu si udelat jednoduchou silikonovou formu pro odleavni bezne dostupnych plastu, idealne ve vakuove komore. Ten postup neni tak slozity jako zni a jsem si jisty, ze mnoho sikovnejsich lidi by tak dokazali behem par dni zazasobit minimalne sve blizke..kor pokud treba stejne nemaji nic lepsiho na praci..
Odpovědět3  0
JUWARE (492) | 24.3.202018:51
Přesně to samé mě při čtení článku také napadlo. Mám takové tušení, že v tom bude vedlejší úmysl vydělat především peníze. Jinak není jediný důvod model neuvolnit k dispozici. Na druhou stranu co si člověk nevytiskne ani na té nejlepší tiskárně je ten filtr, který je v podstatě na tom všem to nejpodstatnější. Samotný respirátor jako vytištěný model je jen maska bez žádného efektu, jenž je sám o sobě k ničemu.
Odpovědět2  0
Jardadoma (1548) | 24.3.202010:10
Na výrobu jednoho asi fajn. Ale 3D tisk snad nikdy nebyl určený na seriovku.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 24.3.20206:22
Počin rozhodně zajímavý, ale absolutně nevidím smysl v tom, aby to následně vyráběla 3d tiskárna po celých pár desítkách kusů za den. Jedna tiskárna z kovu udělá za pár hodin formu, pak to narvat do jakékoliv fabriky zprácovávající plasty ­(některé ­"demokratické­" řádění přežily­) a šupky dupky, z linky jich vyjede pár desítek tisíc za den.
Odpovědět3  0
denial (27) | 24.3.20203:05
Pricing will start in the $50,000 range and will reach into the $100,000 range. That­'s in comparison to the existing Multi Jet Fusion models, which are priced in the $300,000 range.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.